LSD!!!

This slideshow requires JavaScript.

LSD je u čistom obliku  bezbojan, bez mirisa i lagano gorak. LSD se obično koristi oralno, u obliku kocke šećera, na upijajućem papiru ili u oblika želatina. U svom tečnom obliku može se unositi intravenski. Doza koje utiče na čoveka kreće se od 20 do 30 mikrograma.

LSD je izašao iz labarotorija Sandoz i predstavljen kao droga namenjena korištćenju u psihijatriji, na početku se pokazao kao obećavajuća stvar u lečenju teških psihičkih poremećaja, i kao takav se počeo pod strogim nadzorom koristiti u nekim psihijatrijskim ustanovama. Kako je LSD sve više izlazio u javnost time je započela i zloupotreba, uskoro je zabranjen za korištenje u bilo koje svrhe, medicinske, rekreativne ili spiritualne. Bez obzira na to, u nekim intelektualnim krugovima LSD se smatra obećavajućom drogom. Određene organizacije podupiru LSD poput Beckley FoundationMAPSIstraživački institut Heffter, Albert Hofmann Foundation i njegovo istraživanje za korištenje u medicinske svrhe.

Poreklo i istorija LSD

Dr. Albert Hofmann radeći za Sandoz labarotoriju u Baselu (Švajcarska) prvi je sintetički proizveo LSD16. novembra 1938-e   godine.

Dr. Albert Hofmann rođen u Švicarskoj, po struci hemičar, otkrio je LSD slučajno i to kao deo većeg istraživačkog programa kome je zadatak bio otkriti potencijalnu korist derivata Ergot alkaloida  za medicinske svrhe. Psihodelična svojstva LSD-a otkrivena su tek pet godina kasnije kad se Hofmann vratio na proučavanje onogo što je tada nazvao neobičan predosećaj. Hofmann je16-og aprila prvi put slučajno otkrio svojstva LSD-a kada mu se vrlo mala količina upila kroz kožu, što ga je navelo da namerno testira dozu od 250 µg. 19-og aprila. Taj dan se naziva dan s biciklom, jer Hofmann je nakon uzimanja LSD-a krenuo svojoj kući na biciklu – kada je počeo primećivati vrlo čudne i jake efekte LSD-a, dok je došao kući efekti su samo kulminirali, nakon otprilike 6 sati počeo sa “vraćati” u “normalno” stanje. Sve do 1966-e godine, LSD je bio distribuiran besplatno od firme Sandoz zainteresovanim naučnicima pod trgovačkim imenom Delysid. Psihijatri su počeli primenjivati Delysid kako bi bolje shvatili šizofreniju. Mnoga klinička ispitavanja su vršena u psihodeličnoj psihoterapiji, rezultati su uglavnom bili pozitivni.

Pioniri LSD terapije i njegova istraživanja u psihijatriji su Hemfri Osford, Abram Hofer i Dankan Bluet, i  svi su radili u instituciji Saskatchewan.

Uticaj

Efekti LSD-a normalno traju 8 do 16 sati, a prvi znaci vidljivi su 30 do 60 minuta nakon uzimanja. Tolerancija na LSD slabi i nestaje već nakon 3 dana, LSD vrlo teško može izazvati psihičku zavisnost, a fizička  ne postoji i dosad nije zabeležena.

LSD je samo ključ za vrata, ono što se događa u sobi zavisi samo o osobi i njenoj okolini. Loš trip je gotovo uvek izazvan zbog loših uslova i stava osobe. Iskustvo zavisi o stanju svesti koje osoba ima pre uzimanja LSD-a i o okolini, odnosno atmosferi u kojoj se osoba nalazi. Okolina predstavlja društvo, okolnosti iliti atmosferu. To se još naziva set and settings po rečima dr. Timoti Larija

Psihički efekti su stanje povišene svesti, eventualno povećan kreativni i socijalni aspekt, drugačije shvatanje stvarnosti, doživljavanje istih stvari na drugi način, drugim rečima kao što se često navodi i duboka religiozna odnosno spiritualna iskustva.

LSD može biti triger (okidač) u pojavi šizofrenije, nego u tim slučajevima potrebno je zadovoljiti mnoge kriterijume što je vrlo retko. Osoba mora biti kandidat (npr i najčešće zbog genetike) za šizofreniju i u treznom stanju, nego i samo to nije dovoljno. LSD može prouzrokovati psihičke traume koje će potrajati nakon “skidanja”, međutim i za to je vrlo važna osoba i okolina. Osobe s bilo kakvim psihičkim poremećajima ili izuzetno nestabilni karakter lako podležu lošem iskustvu. Okolina u kojoj se osoba oseća neugodno, neželjeno, u strahu i slično često je uzrok lošem iskustvu.

Obično i skoro uvek kada se LSD podmetne osobi koja potom ne zna što je uzela i što joj se događa dolazi do lošeg tripa i najčešće ozbiljnijih psihičkih poteškoća kasnije. Što nije slučaj samo za LSD već i za druge droge. Vrlo je važno za uživaoca da zna šta se događa i zbog čega.

LSD spada u teške droge i veoma je opasan po psihičko stanje uživaoca. Može proizvesti jako ozbiljne posledice i ni pod razno nije za eksperimentisanje. Neki tvrde da je ako se pravilno upotrebljava manje štetan  od cigara i alkohola ali moje mišljenje kroz iskustvo je da je LSD jedna od najopasnijih droga ikad napravljenih!!!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: