Kokain!!!

Sredinom 19. veka kokain je u čistom obliku izolovan iz lišća koke, “božanske biljke” Inka. Žvakanje lišća koke poznato je u Južnoj Americi jos iz praistorije, jer je siromašnom stanovništvu koje teško živi u brdovitim predelima “utoljavalo glad i davalo snagu”.

 Naziv kokain verovatno potice od reci KHOKA, sto na jeziku Inka znači drvo. Frojd je u Beču 1884. godine otkrio svog prvog kokainomana.

Frojd piše da pri davanju minimalno aktivne doze kokaina (0,05-0,10 g) osobama dobrog  psihičkog i telesnog zdravlja i kada ne slede posebna fizička naprezanja, nema nekih iznenađujucih efekata. Međutim, davanje kokaina osobi koja je umorna i gladna, nakon 10-20 minuta osoba oseca “da narasta do pune visine intelektualne i telesne snage”, koje karakteriše euforija. U toku dejstva osoba ne može da zaspi, nema potreba za hranom i odmorom.

Kokain se apsorbuje preko svih sluzokoza: nosne, sluzokoze usta, vagine, debelog crijeva i drugih.

Kod ušmrkavanja (“snifovanja”) kokaina nastaje zapaljenje sluzokože nosa, zatim erozije i perforacija nosne pregrade.

Zbog efekata koji traju kratko kokainomanijaci su prinudjeni da kokain unose u orgnizam i do 20 puta tokom dana.

Intravenskim unošenjem efekti nastaju nakon 15-20 sekundi, a potkožno i intramuskularno unošenje kokaina je retko. Kokain se može koristiti i u obliku čaja.

Kokain spada u najstarija psihostimulativna sredstva.Najveci broj ljudi (danas ih navodno ima 5-6 000 000, dok ih je ranije bilo mnogo vise u planinskim predelima Perua,Bolivije i Sjeverne Argentine), zvace lisce koke i poznati su kao kokerosi

“Kokeros” je bled, asteničan, sa zelenim zubima, upalih očiju, širokih zenica, nesigurnog hoda, poremećenog ritma govora.

Kokain, izolovan iz droge ili sintetizovan, upotrebljava se rastvoren u vodi ili u nekom alkoholnom piću, zatim u obliku praška za inhalaciju, kao dodatak cigaretama ili duvanu za lule i, naravno, injekciono.

Dejstvo kokaina je manifestnovanije kod osoba čije su motorne snage oslabljenje, nego kod osoba koje su zdrave ili odmorene. Reaktivno vreme, od momenta dejstva draži i odgovarajuće motorne reakcije, pod dejstvom kokaina postaje kraće. Frojd, govoreći o terapijskim efektima kokaina, ističe da su ga koristili u tretmanu melanholije, a da je u SAD apstinencijalna faza opiomanije, kao i alkoholizma, tretirana kokainom.

Opisuju se tri stadijuma dejstva kokaina:

  • euforični
  • konfuzno-halucinatorni i
  • depresivni

Euforija je živahna, pracena neodoljivim smehom, razdraganošću i psihomotornim nemirom. Verovatno je to dalo povoda Dipreu da ove efekte kokaina nazove “srećom u pokretu”. Bitno je uticao na neke likovne škole kao kubizam, dadaizam i futurizam.

U euforičnom stadijumu postoji subjektivni osecaj neogranicene intelektualne moći, zatim smanjenje telesnog i mentalnog zamora.

Osoba u velikom stadijumu je impulsivnog ponašanja.

Kokainoman je preduzimljiv, samosvestan, brbljiv, samopouzdan i seksualno dezinhibiran.

Kokainomanija je česta kod homoseksualaca, ali isto tako moguće je da homoseksualnost bude posledica kokainomanije. U kasnijim fazama kod muskaraca nastupa impotencija i slika patološke ljubomore.

U drugom stadijumu dominiraju halucinatorni i iluzioni fenomeni. Tipične su mikropsije, tzv. “iliputanske halucinacije”. U ovom stadijumu javljaju se jos anksioznost i razdražjivost. Akustičke halucinacije provociraju samooptužujuće produkcije.

Treći stadijum karakteriše se depresivnošću, apatijom, redukcijom voljne motorike do nivoa pravog stupora, kad osoba, ukpcena poput mumije, ne reaguje ni na kakve drazi.

U hronicnoj fazi kokainomanije, osoba je promenljivog raspolozenja, razdrazljiva, zabrinuta, često asocijalnog i antisocijalnog ponasanja.

Kokain je droga koja stvara najsnažniju psihičku zavisnost, pa narkoman upada u krize potistenosti i očajanja, ili, pak, divlje agresivnosti i kriminalnog ponasanja, kada mu zapreti opasnost da ce ostati bez droge.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: